Maistraatille on lain mukaan ilmoitettava muutosta ja maastamuutosta aina kun kotikunta tai siellä oleva asuinpaikka muuttuu. Ilmoitus on tehtävä viimeistään viikon kuluttua muutosta. Vakinaisen osoitteen perusteella määräytyy mm. verotuskunta, äänestyspaikka ja joidenkin sosiaaliturvaan liittyvien palveluiden saanti. Pyydämme ystävällisesti muuttosi yhteydssä huomioimaan seuraavat asiat:

1. MUUTTOILMOITUS VIRANOMAISILLE:

Tee virallinen muuttoilmoitus joko puhelimitse, internetissä, suoraan postiin tai maistraattiin.

Sinun tarvitsee tehdä vain muuttoilmoitus. Yhdellä muuttoilmoituksella tietosi päivittyvät sekä Postiin että valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään, jota maistraatit ylläpitävät. Väestötietojärjestelmästä ne välitetään automaattisesti viranomaisille ja useille muille tahoille. Posti ilmoittaa uudet osoitetietosi myös useiden yritysten asiakasrekistereihin, jos olet näiden yritysten asiakas (kts yrityslistaus www.muuttoilmoitus.fi). Muuttoilmoitus on lakisääteisesti tehtävä viikon kuluessa muutosta. Kun teet ilmoituksen jo viikkoa ennen muuttoa, varmistat että saat postisi heti oikeaan osoitteeseen.

Internetissä

Tee muuttoilmoitus tai jakelun keskeytys osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi. Vaatii tunnistautumisen verkkopankkitunnuksilla, Postin käyttäjätunnuksella tai kansalaisvarmenteella (esim. sirullisella henkilökortilla).

Puhelimitse

0203 456 456 (24h/vrk). Puhelu maksaa (puhelun kesto keskimäärin 3 min. 30 sekuntia) lankapuhelimella n. 0,15 ja matkapuhelimella n. 0,88 .

Muutto Suomesta ulkomaille ja ulkomailta Suomeen on ilmoitettava joko internetissä tai lomakkeella.

Lomakkeella

Lomakkeen saat Postista tai tulostamalla sen www.muuttoilmoitus.fi.

2. MUUTTOILMOITUS TALOYHTIÖLLE:

Viranomaisille tai Postille tehtävä muuttoilmoitus ei valitettavasti välity millään tavalla taloyhtiölle. Tämän johdosta on erittäin tärkeää, että muuttoilmoitus tehdään myös taloyhtiön edustalle, kiinteistöhuollolle tai talonmiehelle. Muuttoilmoituksen voit tehdä: DOIT-palvelusta.

Tee muuttoilmoituksesi isännöitsijälle, kiinteistöhuoltoyritykselle tai talonmiehelle joko                            DOIT-palvelusta, sähköpostitse, kirjeitse tai soittamalla. Kun olet tehnyt muuttoilmoituksen myös taloyhtiölle:

· kiinteistöhuoltoyritys vaihtaa nimesi nimitauluihin ja huoneiston oveen

· voit varata saunavuoroja, autopaikkoja, autotalleja.

· kiinteistöhuoltoyrityksellä on oikeus avata sinulle huoneiston ovi yleisavaimella, jos avaimesi hukkuvat tai unohtuvat kotiin.

· voit tilata talonkirjaotteen.

MUUTTAJAN MUISTILISTA:

· Muuttoilmoitus viranomaisille ja samalla postiosoitteen muutosilmoitus

· Muuttoilmoitus taloyhtiölle, pääsääntöisesti huoltoyhtiön kautta

· Yhteydenotto isännöitsijätoimistoon vesimaksutietojen, saunavuorojen, autopaikkojen ja jonotuslistojen yms. osalta, jotta isännöitsijätoimisto voi lähettää ko. maksulomakkeet.

· Tee halutessasi Postin kanssa edelleenlähettämispalvelu. Posti ohjaa vanhaan osoitteeseen tulevat osoitteelliset postilähetykset ja kotimaassa myös tavaralähetykset haluamasi ajan uuteen osoitteeseen. Palvelu on maksutonta yhden kuukauden. Saat tekemästäsi muuttoilmoituksesta (pysyvästä muutosta) vahvistuksen, jossa on myös tarjous edelleenlähettämispalvelun jatkamisesta. Maksullisen jatkosopimuksen voit tehdä aina vuodeksi kerrallaan.

· Sähkösopimuksen siirto

· Puhelimen ja atk-systeemien siirto

· Telehallintokeskus/tv-lupa

· Pankit ja vakuutusyhtiöt

· Kotivakuutuksen siirto, mahdollinen muuttovakuutus ja vakuutusturvan tarkistaminen

· Lehtitilaukset ja kirjasto

· Osoitteenmuutoskortit

Tarkista palovaroittimen kunto, vaihda patterit ja varmista, että huoneistossa on riittävästi palovaroittimia. Yksi palovaroitin kattaa normaalista noin 60 neliön alan.